SIDEBAR
»
S
I
D
E
B
A
R
«
Műhelymunka a születés előtti és utáni mozgásfejlődés kapcsolatáról
november 16th, 2009 by Nemeskéri L. Péter

Óceánból a napvilágra

Műhelymunka a születés előtti és utáni mozgásfejlődés kapcsolatáról

Kálmán Ferenc

testtudat oktató, mozgásterapeuta vezetésével

Első rész: magzati minták    –  2009. november 21-22 (szombat-vasárnap)

Második rész: csecsemő minták  –  2009. november 28-29 (szombat-vasárnap)

Fogantatástól az újszülött koron keresztül egészen a járásig, és azután is, az ember szervezett mozgásokon, illetve megszerzett képességek és szervezési minták sorozatán keresztül fejlődik. Minden kialakuló mozgásmintát megelőzi és követi egy másik, és az egymáson átívelő minták egységének eredménye: a gyermek kiegyensúlyozott fejlődése. A születés megpróbáltatásait, az élettani folyamatok átállását, a gravitációs térben való létezéshez való alkalmazkodást követően a csecsemő mozgásfejlődése annál harmonikusabban indul meg, és annál sikeresebben folytatódik, minél inkább támaszkodhat a születés előtt megszerzett tudására, élményeire.

Jelen csoportfolyamat részvevői vezetett fizikális és imaginációs (szomatizációs) gyakorlatok segítségével maguk járják végig a fejlődés kiemelt állomásait. A folyamatban lehetőség nyílik arra, hogy „belülről ismerjük meg” a magzati -és a csecsemőkor néhány jellemző aspektusát, megidézzünk valamennyit a preverbális lét élményeiből. Szeretnénk érzékeltetni azt, hogy a világban való megindulás eseményei és azok mikéntje hogyan épülnek be mintáinkba, melyek révén akár felnőtt mozgásunkat, viselkedésünket, kapcsolatainkat is meghatározhatják. A folyamat az egészséges fejlődésre fókuszál, de az idő szabta kereteken belül megpróbáljuk azt is megmutatni, hogy ez a tudás milyen módon segíthet az esetleges mozgásfejlődési problémák megelőzésében, az elakadások felismerésében és az azokon való túljutásban.

A tanfolyam anyaga az iskolaalapító mozgásterapeuta Bonnie Bainbridge Cohen és munkatársainak több évtizedes kutató munkájára épül, melyben egyszerre, egységben vizsgálják az ember mozgásának fizikális és lelki (tudati) összetevőit. A csecsemő mozgásfejlődéssel kapcsolatos BMC® (Body-Mind Centering®) anyag sajátossága, hogy az ismert, jellegzetes csecsemőmozgásokat az evolúciós fejlődés kezdetétől induló, az egysejtű, a puhatestű és az előgerinces mozgásformákat is érintő sorozatba illeszti.

Kálmán Ferenc táncművész, testtudat oktató az amerikai The School for Body-Mind Centeringben tanult mozgáselemzést, mozgás-újranevelést, és csecsemő mozgásfejlődést. Oktató munkája mellett jelenleg fejlesztő munkatárs a Budapesti Korai Fejlesztő Központban és a Tánceánia integrált táncegyüttes egyik vezetője, táncosa.

A csoportba egyaránt várjuk a téma iránt érdeklődő, szakemberek – pszichológus, orvos, pszichoterapeuta, fejlesztő pedagógus, mozgásterapeuta, táncos stb. – valamint laikusok, jelentkezését, akik a csoporton szerzett tapasztalataikat saját munkájukban, önismereti folyamatban, vagy épp szülőként szeretnék hasznosítani.

Teljes részvételi díj: 30.000 Ft

Diákoknak, KTE és MMTE tagoknak: 25.000 Ft

Csak egyik hétvége 15.000 Ft

Jelentkezés és információ: Kálmán Ferenc – kalferenc@gmail.com; tel: 70 – 391-4907


Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

»  Substance:WordPress   »  Style:Ahren Ahimsa